Yeni bir bildiğim her şeyi paylaştığım bloga hoşgeldinn🥰 Bugünkü konumuz ülkecek büyük bir kavgamız olan schengen vizesi.... Öncelikle schengen vizesi nedir? Schengen vizesi aşağıdaki haritada gördüğünüz mavi bölgedeki ülkelere seyahat etmek için almanız gereken vize türü.
1. Hangi ülkeden vize almak istiyorsanız öncelikle randevu almanız gerekiyor, ve dönem dönem randevu bulmak gerçekten zorlaşabiliyor. İşte ülkeler ve vize başvuru merkezleri:
VFS Global: Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Slovenya
Idata: Almanya, İtalya
TLScontact: İsviçre, Lihtenştayn
BLS Spain Visa: İspanya
BLS: Slovakya
AS Visa: Macaristan, Portekiz
Kosmos: Yunanistan
Daha önce vize aldıysanız daha uzun vize alabilmeniz için kısa da olsa yazının devamında Cascade Kuralı'ndan bahsedeceğim🤝
2. Randevunuzu aldıktan sonra randevu gün ve saatinize kadar hazırlamanız gereken bazı belgeler var. Sizden istenen belgeler yaptığınız işe göre değişiyor. Mesela ben sigortada düzenli işi olan biri değilim ya da siz öğrenci olabilirsiniz buna göre sizden istenen belgeler değişiklik gösteriyor. Bunlara vize randevusu aldıktan sonra siteden ulaşabilirsiniz ama genel olarak istenen belgeler şöyle:
✅ MOTİVASYON MEKTUBU: En en önemli belgelerden biri. Copy paste değil de seyahatinizin amacını kendinizi işinizi genel olarak motivasyonunuzu yazdığınız bir mektup samimi bir dosya orataya çıkaracaktır.
✅ PASAPORT: Pasaportunuzun geçerlilik süresi ,istediğiniz vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay daha fazla olması gerekmektedir. En az iki boş sayfa olmalı ve pasaportunuzda yer alan eski vizelerinizin fotokopileri de gerekiyor. Geçerliliği bitmiş ancak eskiden aldığınız vizeleri de göstermek için bu eski pasaportunuzu da eklemeniz gerekiyor. Pasaport sürenizin bitmesine 1 yıl zaman kaldıysa size 1 yıldan fazla schengen vizesi verilmeyecektir. Bu nedenle uzun süreli vize beklentiniz varsa pasaport sürenizin de uzun olmasına dikkat ediniz.
✅ BAŞVURU FORMU: Schengen vizesi başvuru formunu internetten edinip bunu el yazısı ile doldurup imza atmalısınız.
✅ BİOMETRİK FOTOĞRAF: Son 6 ayda çekilmiş 35×45 mm boyutunda bir adet fotoğraf
✅ SEYAHAT SAĞLIK SİGORTASI: En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen vizesi ülkeleri içerisinde geçerli olan bir seyahat sağlık sigortası yaptırmalısınız. Seyahat süresinden daha fazla gün geçerli bir sigorta gereklidir.
✅ SEYAHAT ULAŞIM BELGELERİ: Gidiş dönüş uçak biletini sunmanız gerekecek. Bunun için satın almanıza gerek yok, rezervasyon yapmanız da yeterli olacaktır ama iptal edilmeyen uçak bileti vizeyi alma ihtimalinizi arttıracaktır. Seyahatiniz için araç kiralama belgesi, tren bileti, otobüs bileti, müze bileti gibi seyahatteyken kullanacağınız şeyleri vize başvurusunda vermeniz schengen vize başvurunuzu çok kuvvetlendirir.
Avrupada otobüs biletlerimi aldığım 2 site: omio.com ve rome2rio.com
Yurtdışında aktivite ve tur satın almak isterseniz buradan tüm tur ve etkinliklere ulaşabilirsiniz.
✅ KONAKLAMA: Dosyanıza konaklama rezervasyonlarınızı da eklemeniz gerekiyor. Bunun için de booking.com üzerinden iptal edilebilir rezervasyonlar yapabilirsiniz ama gelirinize orantılı rezervasyonlar yapmayı unutmayın :)
✅ BANKA HESAP DÖKÜMÜ: Para giriş ve çıkışlarınızı kontrol etmek için son 3 aya ait banka hesap dökünüzü göstermeniz gerekiyor. Bir anda çok büyük para girişi yapmayın, birkaç ay öncesinden yapmaya dikkat edin. dövizinizi vs yani tüm mal varlığınızı göstermeniz çok daha iyi olacaktır.
✅ ÇALIŞMA VE İZİN BELGESİ: Çalıştığınız kurumdan ne iş yaptığınızı, orada hala çalışıyor olduğunuzu gösteren belge ile seyahat edeceğiniz tarihlerde izinli olduğunuzu belgeleyen bir evrak almanız gereklidir. Bu belge kaşe ve imzalı olmalıdır.
✅ SGK HİZMET BELGESİ: E-devletten alacağınız tüm geçmişi içeren sigorta hizmet dökümü gerekmektedir. Sigortalı olarak çalıştığınız sürenin uzun olması size olumlu etki yapacaktır.
✅ SGK İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ: Çalıştığınız yerden temin edebileceğiniz giriş bildirgenizi sunmanız gerekmektedir.
✅ MAAŞ BORDROSU: Son 3 aya ait çalıştığınız kurum tarafından aldığınız kaşe ve imzalı maaş bordrosu gereklidir.
✅ EK GELİR BELGELERİ: Varsa tapu, araba ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vs sunulmalıdır.
Randevu ünü nakit vermeniz gereken bir vize ücreti de var. Şu an bu ücret ortalama 120 euro ama siz seçtiğiniz ülke için araştırmanızı yapın, değişiklik gösterebiliyor.
Schengen vizesine en erken 180 gün kala başvurabilirsiniz. 180 gün kala dediğimiz gidiş uçak bileti tarihinizdir.
Hangi şehirdeki vize başvuru merkezine başvuracağınızı öğrenmek için ise aşağıdaki haritaya göz atabilirsiniz.
Cascade Kuralı; vize veren 29 schengen ülkesinin kurallara uygun ve düzenli seyahat edenlere katlananan zaman yöntemiyle daha uzun süreli vize vermelerini sağlayan sitemdir.
!!! Cascade kuralını Yunanistan çoğunlukla uyguluyor diyemiyoruz ancak Hollanda, Danimarka ve İsveç gibi ülkeler kurala çok bağlı hareket ediyor. Bu ülkeleri öneririz.
Eğer ilk defa Schengen vizesine başvuru yapıyorsanız 2 yıllık 5 yıllık vize süresi beklentiniz olmasın ancak 1 yıllık vize alabilirsiniz. Eğer daha önce Schengen vizeniz varsa ve kurallara uygun seyahat edip döndüyseniz Cascade kuralı sizin için çok önemli olacaktır.
Bu kuralı en detaylı anlatımı izlemek için buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Eğer yoğunsanız ya da nasıl yapacağınızı süreci nasıl yöneteceğiniz konusunda kafanız karıştıysa hvrvizedanışmalık ile randevu alımınızdan belgelerinizin hazırlanmasından vize randevu gününüze kadar tüm süreci onların yönetmesine izin verebilir ve vizenizi şipşak alabilirsiniz💃
Ben de geçtiğimiz yıl yoğunluğum sebebiyle bu süreçle yakından ilgilenemediğimden kendileriyle çalıştım ve ben hiç uğraşmadan hollanda'dan vizemi aldım. Siz de buraya tıklayarak hesaplarındaki numaralardan kendilerine ulaşıp detayları görüşebilirsiniz🙌🏻